Årets stora sommarplåga har gjorts av en fattig ung student

Miss Out spelades flitigt under dagarna på Music Week i Miami och många stora namn, däribland Nicky Romero, är glada över att få se sin publik dansa till den här låten, skriven av Yaroslav Polikarpov tillsammans med två vänner, Robin och Jonathan.

YARO, som han kallar sig, är en ung student som med oräkneliga timmars övning vid sina huvudinstrument xylofon och trummor, har lyckats att komma in på en av två platser på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Under åren i Stockholm har YARO lärt känna många i nattlivet, eftersom de snabbt upptäckte hans förmåga att med extrem detaljnoggrannhet underhålla deras publik, ståendes bakom DJ-spelarna på de populäraste klubbarna i stan. Den vägen lärde han också känna Robin Sherpa och Jonathan Zhou, som bildar Trilane, en DJ-duo med en lovande framtid.

– Vi såg snabbt att vi tänkte mycket lika när vi satt och proddade tillsammans, så vi bestämde oss att göra några låtar, säger YARO.
– Yaro är väldigt lätt att jobba med och vi kommer alltid in i bra flow ihop. Vi satsar på att ha kul i studion vilket jag tror hörs i våra produktioner, säger Robin.

Att en av deras låtar har kommit långt är otippat, eftersom deras samarbete inte har pågått särskilt länge. Killarna är därför otroligt ödmjuka inför framgången:

– Att se Miss Out gå från att vara en liten melodi-idé till en fulländad produktion som spelas av Nicky Romero inför 150 000 festivalbesökare i Miami, har varit minst sagt mäktigt. Vi trodde aldrig att låten skulle gå så långt så vi har uppskattat och firat varje framsteg på vägen, tillägger de tillsammans.

En av YAROs lärare, adjunkt och ämnesföreträdare på Klassiska Institutionen, vid KMH, Joakim Anterot, har bedömt YAROs skicklighet när det gäller musik:

– Yaroslav besitter en fantastisk musikalitet.
– Jag håller precis på med att ta min examen här i vår och planen är att fortsätta vid KMH för masterstudier, fortsätter YARO och refererar till att han precis har blivit intagen på avancerad nivå som börjar till hösten.

YAROs mor, som också är ursprungligen från Ryssland, bor på landet en mil utanför det lilla västgötska samhället Hjo, som ligger på Vätterns kust. Det är där YARO tog sina första steg in i en karriär som DJ och musikproducent. Vägen hit har varit turbulent, utan ekonomisk trygghet, med många erfarenheter av hårt arbete och kontakter som har slitits. YARO påminns, varje gång han hälsar på sin mor och lillebror, att hans mod, att ge sig ut, chansa, söka upp personer, jobba med olika producenter, gå vidare och ta in nya influenser och fortsätta så, är det som har tagit honom där han är nu. Han tar också med sig att han alltid har varit en väldigt drivande kraft i utvecklingen och att ingen av de slitna kontakterna egentligen är bortglömd.

YARO har det fortfarande kämpigt. Han lever på studiebidrag och pengar han tjänar in på att DJ:a och arbeta med konsertproduktioner som tekniker.

– Det är inte lätt att få ihop ekonomin alltid, fortsätter han. Spelningarna är det många som konkurrerar om, så betalningen är extremt sparsam, och teknikerjobben är inte så regelbundna. Ibland har jag flera uppdrag och ibland inga på flera månader.

– Jag har lärt mig att leva sparsamt, eftersom vi aldrig har haft det lätt ekonomiskt. Det underlättar lite. Ibland undrar jag dock vad min utbildning kommer att leda till, även om den är Sveriges absolut bästa inom området. Får jag ens ett jobb? Blir det någonsin ekonomiskt tryggt för mig, eller får jag helt enkelt vänja mig att musikers liv ser ut så här, oavsett hur duktig man är?

YARO gläds dock åt all den respons som han och killarna från Trilane har fått.

– Det har varit helt fantastiskt! Jag har fått se otaliga kommentarer på olika sociala medier där människor har uttryckt kärlek till låten och att deras längtan efter den ”riktiga” progressiva housen inte har varit förgäves, eftersom den i och med släppet av Miss Out, nu är på väg tillbaka. Känslan är väldigt uppmuntrande.

YARO tar fram sin telefon och visar privata meddelanden som han har mottagit från producenter från flera världens hörn, där han beröms och frågas om tips. Man kan nästan ana en viss ansträngning till extra ödmjukhet i dessa meddelanden, som om avsändarna hoppas att YARO ska erbjuda dem sin vänskap och skicklighet i studion, så att de kan få åka med på turen till framgången.

– Jag vill bli bäst och fortsätta ge människor dansen, glädjen och euforin. Att Nicky Romero uppskattar det jag gör är en riktig bekräftelse på att jag är på rätt väg och nu gäller det att jobba ännu hårdare och det är jag inte främmande för. Det är det här jag vill göra! – avslutar han med ett glädjerop.